Friday, August 10, 2012

Aidilfitri 1433H Hannan: Perak-Kedah-Johor

1. Jumpa lagi!. Susah betul Hannan nak update blog bila dah menggunakan khidmat android. Nasib baik versi desk top wujud lagi kat rumah Hannan. Apapun untuk raya tahun ni sewajibnya myrazeen (patut kena tukar myhannan tau!) kena upload macam raya tahun tahun lepas. Foto keluarga tahun ni untuk saudara mara dan rakan sahabat kenal. Jangan tak kenal tau!. Duduk di sebelah kiri orang yang membaca blog ini adalah Mohamad Rasyid Redha, dikenali sebagai 'edo' darjah tiga SK Kangkar Pulai 2. Sebelahnya Mohamad Rifqi Redha, panggilan mesra 'kiki' 3 tahun, banyak terlebih vocabulary ...tak percaya cuba bagi soalan. Sebelahnya lagi Mohamad Razeen Redha, dikenali dengan 'jijim' bijak komputer darjah satu sekolah yang sama dengan abang edo, paling kanan hannanlah!. jangan tak tahu... hihihihi! ummi dengan ayah duduk kat atas kerusi.
2. Selain dari ucapan selamat hari raya, maaf zahir batin, Hannan juga ingin mendoakan "Semoga Allah menerima puasa kita dan menjadikan kita suci dari dosa dan termasuk orang-orang mendapat kemenangan". Yang "taqabbalalluminna waminkum" itu adalah ucapan yang warid dari para sahabat Baginda Nabi SAW, ayah selalu ucapkan pada orang waktu bersalaman. Sebagaimana yang diceritakan oleh al-Hafiz Ibn Hajar al-'Asqalani r.h yang dinukilkan daripada Jubair bin Nufair r.a katanya: “Apabila para sahabat Rasul SAW bertemu di hari raya, sebahagian mereka mengucapkan kepada yang lain ‘taqabbalullah minna waminka’ (Semoga Allah menerimaamalan kami dan amalanmu).” – Rujuk Fath al-Bari, al-Hafiz Ibn Hajar al-'Asqalani, , jil. 5, ms. 270-271. Menurut beliau hadis ini berstatus hasan
3. Ummi dan ayah dah mula beli baju raya Hannan dan abang-abang seawal pertengahan Syaaban lagi, katanya bulan ramadhan nanti nak tumpukan pada ibadat. Hannan suka pakai yang cantik-cantik pada hari raya kerana Nabi suka. Imam Syafie berkata: "Aku lebih menyukai seseorang memakai pakaian terbaik yang dimilikinya pada hari-hari raya, iaitu pada hari Jumaat, dua hari raya (Aidiladha dan Aidilfitri) dan tempat diadakan majlis (seperti majlis perkahwinan). Dia hendaklah memakai baju yang bersih dan memakai wangi-wangian." – Rujuk Ringkasan Kitab Al-Umm, Imam al-Syafi’I, jil. 1, ms. 327.

4. Jadi pakaian cantik tidak semestinya baru, berhias-hias dan berwangi-wangi adalah nak menunjukkan kegembiraan terutamanya untuk Hannan dan kanak-kanak lain, Imam Syafie menambah: "Mengenai golongan kanak-kanak pula, mereka boleh memakai pakaian paling bagus yang dimilikinya, baik lelaki mahupun perempuan dan mereka juga boleh memakai perhiasan emas atau apa sahaja perhiasan." – Rujuk Ringkasan Kitab al-Umm, Imam Syafie, jil. 1, ms. 327

5. Tahun ini Hannan InsyaAllah akan balik ke Taiping dahulu, kampung ayah lepas tu kampung arwah tok nek di Baling dan tok nek Paya Nedam, Hannan suka jalan-jalan jumpa saudara mara sepupu, sebab ayah kata menyambungkan silaturrahim akan memanjangkan umur dan memurahkan rezeki, betul murah rezeki sebab ada dapat duit pelastikkkk.! Lepas beraya di utara, barulah balik Selatan, di Kluang rumah nenek gemok! .... Oh Yea nanti kalau balik Taiping,  tok dah ada jalan baru, jalan batu kerikil (belum tar) jadi tak kena becak dah lagi. .. Janji Ditepati tengoklah papan tanda projek... glemer sungguh tok Hannan ni.
6. Ayah juga tak lupa untuk kirimkan kad selamat hari raya (KSHR), macam selalu agak kuno tapi ia menggembirakan orang yang menerimanya, untuk tidak menghampakan mereka yang tidak dapat KSHR, Hannan dah savekan dan letak kat bawah ni je. Meskipun memang tak dapat balasan, dan ayah tak mengharap pun tapi ia ada sentimental value kata ayah. Cuma sekarang ni yang selalu hantar real KSHR adalah Sultan, Pemimpin Masyarakat, Ahli Politik, Agensi Korporat dan mereka yang bersifat hubungan rasmi sahaja, Manakala individu perseorangan dah tak hantar lagi, semua pakai virtual card, tak payah pakai setem no hassle!.
  
7. Hannan ingat bersuka gembira di hari raya ni sebab nak memenuhi tuntutan perasaan sahaja, tetapi sebenarnya ada asas dalam sejarah Nabi kita rupanya. Dalam kitab Fiqh Sunnah, Allahyarham Syeikh Sayyid Sabiq r.h (ayah pernah jumpa masa belajar dulu) berkata: "Mengadakan permainan serta kegembiraan yang tidak melanggar aturan agama, termasuk pelbagai bentuk nyanyian yang baik (dari segi makna), semua itu termasuk syiar agama yang disyariatkan oleh Allah pada hari raya untuk melatih tubuh jasmani dan memberi kepuasan serta kegirangan hati." – Fiqh al-Sunnah, Syeikh Sayyid Sabiq, jil. 2, ms. 290.

8. Rasul SAW sendiri telah membenarkan penduduk Madinah al-Munawwarah bergembira apabila munculnya hari raya Aidilfitri dan Aidiladha. Anas bin Malik r.a berkata: "Nabi s.a.w pernah datang ke Madinah sedangkan penduduknya memiliki dua hari raya yang mana mereka bermain-main (bergembira) di masa jahiliah pada kedua-dua hari itu. Lalu baginda berkata: Aku datang kepada kamu semua sedangkan kamu memiliki dua hari (raya) yang menjadi medan permainan kalian pada masa jahiliyyah. Sabdanya lagi: Sesungguhnya Allah telah menggantikan kedua-dua hari itu dengan yang lebih baik, iaitu hari raya Aidiladha dan Aidilfitri.” - Sunan An-Nasaai no: 959.

9.Tahun ni Hannan dah besar sikit jadi tak payah didukung selalu, hannan juga suka jalan sendiri dah sekarang, naik moto pun pandai ...tak percaya?, cuma sebutan Hannan kurang jelas, jadi apapun yang Hannan minta kena pandai-pandailah beri yea, tak sabar rasanya nak jumpa atuk, tokwan, nenek serta semua kaum kerabat Hannan di kampung, cuti kali ni seminggu sahaja. harap dalam cuti semuanya sihat dan gembira selalu.   
10. Sebelum Hannan upload, Hannan mewakili ayah dan ummi memohon maaf kepada sesiapa yang mengenali mereka samada berlaku kesalahan secara sengaja ataupun tidak sengaja. manakala kesalahan mengkome semua sudah pasti dimaafkan kata ayah. Ayah kata dia amat berharap dosanya diampun kan oleh Allah. kerana amat malang bagi mereka yang mendapat ramadhan tetapi keluar darinya tanpa mendapat ampun dari Allah. Ayah pesan kepada Hannan dan semua bloggez semua dengan hadis di bawah:

11. Dari Ka’ab Bin ‘Ujrah (ra) katanya: Rasul SAW bersabda: Berhimpunlah kamu sekalian dekat dengan mimbar. Maka kamipun berhimpun. Lalu beliau menaiki anak tangga mimbar, beliau berkata: Amin. Ketika naik ke anak tangga kedua, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika menaiki anak tangga ketiga, beliau berkata lagi: Amin. Dan ketika beliau turun (dari mimbar) kamipun bertanya: Ya Rasulullah, kami telah mendengar sesuatu dari tuan pada hari ini yang kami belum pernah mendengarnya sebelum ini. Lalu baginda menjawab:

“Sesungguhnya Jibrail (as) telah membisikkan (doa) kepadaku, katanya: Celakalah orang yang mendapati bulan Ramadhan tetapi dosanya tidak juga diampuni. Lalu aku pun mengaminkan doa tersebut. Ketika aku naik ke anak tangga kedua, dia berkata lagi: Celakalah orang yang (apabila) disebut namamu di sisinya tetapi dia tidak menyambutnya dengan salawat ke atasmu. Lalu aku pun mengaminkannya. Dan ketika aku naik ke anak tangga yang ketiga, dia berkata lagi: Celakalah orang yang mendapati ibubapanya yang sudah tua atau salah seorang daripadanya, namun mereka tidak memasukkan dia ke dalam surga. Lalu aku pun mengaminkannya. [Al-Hakim dan Sanadnya Sahih]

12. Akhir kata, semoga kita bertemu lagi dengan Ramadhan akan datang dan jika tidak ketemupun harap amalan yang ada ni dapat menghindarkan diri dari azab api neraka, Ya Allah ampunkanlah dosa ayah dan ummi dosa abang abang dosa atuk nenek dosa pembaca blog ini dan dosa para mukminin dan mukminat muslimin dan muslimat... dan jangan lupa bersedeqah terutama kepada Hannan taw!

Tuesday, May 29, 2012

Makan Briyani ...Hahah!

Pra. kenapa nak cerita pasal briyani pulak?. Oleh sebab ni blog ana ampunya jadi sukahatilah nak cerita apapun. Apapun AR perasan ada beberapa kawan yang menjengah myrazeen untuk tengok entry makan kat mana. Oyd; AR buat keputusan untuk tulis pasal briyani satu makanan yang AR pantang jumpa. Sebelum tu kita tengok lah maudhu' briyani dulu. Macam baca kitab juga kena ada pengantar, taarif, faedah dan sumber ambilan. Lepas tu AR akan cerita self-experience dalam explorasi briyani di selatan tanah air InsyaAllah. kalau nak diterbitkan tajuk internationalnya adalah "quest of the great southern bryani ...hahah!" (kalau masuk channel afc lah) 

Asal Usul Briyani 

1. Nama briyani terbit dari perkataan parsi ‘berya(n) yang bererti “yummy” atau “dimasak”, Briyani datang dari timur tengah, selatan asia dihidang dengan campuran rempah yang unik, beras (selalunya basmati ...panjaaang!), daging, sayur dan yogurt. Terdapat banyak jenis briyani dan setiap jenis mempunyai rasa yang istimewa untuk dinikmati.

Sejarah Briyani 

2. Salah satu cawangan briayni datangnya dari Mughals, yang dipelajari dari hidangan Parsi dan akhirnya mengambil tempat di Lucknow, Hyderabad semasa zaman pemerintahan Mughal di India

3. Cawangan lain briyani dipercayai datang di bawa oleh pedagang Arab yang menyeberangi Lautan Arab dan datang ke Calicut, Briyani Calicut disediakan dengan jeruk cuka dan papad yang digoreng dalam minyak kelapa, agak ringan di dalam perut tetapi rasa berbeza dengan briyani lain yang berasal dari India.

4. Sebagai tambahan terdapat juga Turkish Pilaf dan Briyani Iran. Puak Bohra mempunyai briyani versi tersendiri, ia dimasak untuk majlis istimewa dan di mesrakan dengan campuran tomato yang banyak. Bhuna Ghost Briyani Kashmiri dan Katche Ghost Ki Briyani adalah hasil daripada citarasa pemerintah mughal di bahagian paling utara India.

5. Briyani Lucknow adalah salah satu peninggalan Moghuls di bahagian timur India. Dari Lucknow briyani dibawa ke Calcutta apabila pada tahun 1856 Nawab Wajid Ali Shah telah digulingkan oleh British. Barisan tenaga tukang masaknya juga turut dibawa keluar tidak ketinggalan juga dengan masakan briyaninya.

6. Di Kolkata briyani telah memasuki rumah orang orang miskin, Cuma apabila daging tidak dapat disediakan setiap hari maka ia digantikan dengan ubi kentang ...pun buleh! Awat tak buleh pulak?.

Jenis Briyani

 7. Paling glamer dikalangan bukan vegetarian adalah Briyani Hyderabadi, terutamanya di India dan Timur Tengah. Ianya dihidangkan di hampir merata India dan menjadi salah satu hidangan penting dalam hidangan India.

8. Sejarahwan mendakwa semasa pemerintahan Nawab di Punjab, serban dipakai mengikut jenis briyani yang dihidangkan. Dapur Nizam telah mencatatkan 49 jenis briyani, termasuk daripada ikan, puyuh, udang, rusa dan arnab. Ini tidak termasuk serban azhar, serban tabligh atau serban singh

9. Tehari adalah nama yang diberikan oleh para vegetari dan paling popular di rumah orang India. Walaubagaimanapun di Bangladesh, Tehari merujuk kepada briyani yang disediakan dengan menambah daging ke dalam nasi, berlawanan dengan briyani tradisional dimana nasi ditambah dalam daging.

10. Perbezaan antara briyani dengan pullao adalah briyani boleh dimasak dengan semua item secara bersama, manakala pullao dimasak berasingan dari semua ramuan kemudian barulah di campur bersama.
Apapun yang paling penting saya suka makan briyani walau bagai mana bentuk ia dipersembahkan, tak percaya ....jom try!.

post: sebenarnya quest ini bermula sejak mula pindah ke Johor, disuburkan pula dengan keenakan masak-masak briyani kawah di jemputan kenduri kahwin, belum pernah lagi AR jumpa kenduri kahwin yang makan nasi putih di Johor. Sementara belum ada pantang memantang dalam dietry AR so bila jumpa blasah ajelah. tapi bukan hari hari tau... nanti badan mau jadi macam biri-biri kashmiri la pulak. 

p/s: sebagai bonus muqaddimah AR linkkan resepi briyani hyderabad untuk pembuka selera blogfan ini just poke this link!

Wednesday, May 2, 2012

DaripadaNya kami datang, kepadaNya kami pergi.

1. Buat pertama kalinya AR ada cerita untuk upload tapi tak tahu nak mula macam mana. Begini boleh tak?...Semuanya bermula jam 11.42 pagi 2/5/2012. Dapat panggilan dari Abg Zizi, memberitahu ayahnya/Tok Ndak Ibrahim (datuk saudara) meninggal dunia sebentar tadi. Baru semalam kak cik Sabah telefon Tok Ndak sedang nazak. Sememangnya arwah telah sakit lebih dari setahun yang lalu. Arwah Ibrahim bin Mohd Nor kembali kerahmatullah setelah 69 tahun dipinjamkan ke dunia, kini kembali mengadap yang Esa.
2. Arwah semasa hidupnya menjadi saudara terdekat buat kami sekeluarga di Taiping, sebab atuk-nenek saudara mara kami semuanya berada di sekitar Kedah dan jauh diutara. Banyak occation yang kami lalui dan jasa arwah kepada keluarga mak ayah dan AR sukar untuk dilupakan. Kali terakhir AR dapat melawat Arwah pada 27/2/2012 di Taman Kejora, Tebong.
3. Sempat juga AR bawa mak ayah tipah dan anak-anak melawat arwah selepas itu. Selepas Tok Long (isteri arwah) meninggal dunia terlebih dahulu, Arwah meneruskan kehidupan di rumah anak-anak dan yang terakhir di rumah isterinya (Tok ndak perempuan) di Taman Kejora, Tebong, Melaka. Allahyarham menghembuskan nafas yang terakhir di Hospital Tampin pada jam 11.34 tanggal 2 Mei 2012.
4. Arwah selamat dikebumikan pada petang hari yang sama, AR tipah dan anak-anak sempat sampai setelah Arwah selamat dikebumikan. Dapatlah mendengar tazkirah talqin sebagai peringatan kepada yang hidup. Terima kasih kepada semua yang hadir dan mendoakan Arwah, semoga semua doa tn-pn dimakbulkan Allah.
5. Hidup ini terlalu singkat untuk dipersiakan, Apabila mati anak Adam, terputuslah segala amalannya kecuali tiga perkara: ilmu yang bermunafaat, sedeqah jariah, anak soleh yang mendoakannya. Kepada anak-anakku... jadilah anak yang soleh dan solehah agar damai dan tenangku disana.. Semoga Allah SWT menempatkan Arwah dikalangan ruh para solehin dan merahmati ruhnya. ...satu masa nanti pasti kita akan bertemu juga. Damailah disana bersama mereka yang terlebih dahulu meninggalkan kita ..juga buat Arwah Tok Long (Azizah) dan Olie (Azlie bin Ibrahim) Al-Fatihah..

Monday, April 9, 2012

jurnal di cameron highland 2

1. Masih dekat bunker WWII, selepas tour kilang teh, kami sibuk nak balik, ummi kata nak borong sayur kat kea garden, sebelum tu kena la posing dulu, cuba nak elak turun bukit waktu petang kerana hujan akan menjadikan jalan licin ...oleh kerana ayah tak mampu beli 4WD jadi ..belasah ajelah avanza 2WD apa yang ada..
2. Rasanya ini kali pertama dan kali terakhir Hannan naik boh tea plantation oleh sebab tu kena lah posing kat landmark .. unless ada orang kemaruk nak datang sini lagi ... kena la naik lagi.
3. Kalau naik CH, lebih sweet kalau dapat petik sendiri buah strawberri, tapi kali ni tak boleh nak self pick sebab tuan punya kebun tak bagi. pegang-pegang timbang-timbang tu ajerlah.4. Tempat hannan tinggal di crown imperial court belakang satu-satunya petronas yang wujud di Brincang. bagus kat sini kita sewa apartment (ala homestay) ada khusus parking lot satu. Ada jaga dan pemandangan yang amat indah. Mudah nak cari...5. Dalamnya sungguh selesa, untuk kapasiti rombongan cik kiah, termasuk hannan , tempat ni memang superb, tong gas, pemanas air, peti ais, astro, balkoni mountain view..6. Kalau ikut orang tua memang tak suka duduk kat hotel semuanya nak kena minta, nak kena caj. Tapi kalau kat homestay semua boleh buat, budak budak nak meloncat meraban semuanya boleh, tak perlu fikir orang bilik sebelah. Dalam banyak-banyak bende satu bende ajer takder.6. kebanyakan rumah dan hotel kat sini takde aircond, sebab kat sini semulajadi sejuk. Jadi perniagaan air-cond kat sini memang tak boleh cari makan. atas ni gambar hall dia, ada tiga bilik dan 2 bilik air, selalunya kalau nak kena tempah awal..7. Kebetulan kami dapat yang ada balkoni siap town view, segalanya perfect, sempat ambil gambar kat balkoni, masa ni tengahhari sebelum check out pukul 12.00. Check ini pukul 2.00 petang. Untungnya hannan masa tu, cuaca idak le paneh sangat.8. Dapurnya pun lengkap, mesin basuh takde tau.. ada peti ais, dapur basah dapur kering, gas lengkap, microwave... biasanya ummi akan masak untuk jimat cermat, duit boleh guna beli cenderahati kawan dan jiran Hannan. satu lagi iron takde, sendri bawah eh!, atau kalau tanak bawak juga masa booking apartment buat la request kat tuan homestay.9. Ini pemandangan dari depan, kalau musim cuti sekolah, pasar malam akan bermula seawal petang, yang nampak khemah kecik-kecik itulah tapaknya. Sayur kat sini pun murah-murah dan reganya kompetitif kalau nak dibandingkan dengan Kea Farm. 11. Dari sini nampak satu satunya petronas, jalan kat sini kalau musim cuti sekolah mau jem juga dibuatnya. jadi kalau nak naik atas, sebaiknya pergi seawal minggu pertama, masa tu orang baru nak merancang cuti-cuti malaysia.12. Ini pemandangan waktu malam, masih meriah. Masih terasa lagi strawberry cicah coklat yang ada dijual di pasar malam. Hannan tak beli sayur banyak banyak malam ni sebab esok nak beli sebelum turun balik ke Taiping. lebih segar sayurnya.13. Selain dari Brincang dekat Tanah Rata ada tempat yang baik untuk sesi fotografi, ada buah resaksa untuk diambil gambar. Tapi takleh makan tau!. nak tunggang boleh la. Abang kiki sebuk ajer nak menumpang strawberi Hannan.14. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar, Hannan seronok jalan-jalan. nanti ajak ayah jalan lagilah.. nampaknya yang paling gembira adalah abang kiki, tengok dia senyum .. later.!