Saturday, January 23, 2010

Gunung Belumut, Kebun Abah dan Pecah peluh

Pra: Frankly, there was so many adventure I want to share within this limited space. It does'nt mean that, this post is the greatest experience that I ever had, just take it as simple notes to my ancestor and anybody that "this path has been pass through by me". This might touch my extra sweat in Abah's Palm Plantation in Felda Kahang Timur at 11.14, 26/12/2006 and Gunung Belumut Happy Hour. Hi angah!, by eleven we had reach max, as those who not so familiar with plantation, two or three hour of field work it just like a full day of bootcamp, I can say "this is it!"Surely I'm not doing this job again" not in another single day. Letih nak mampus, tapi dengan titik peluh inilah Abah menyara Tipah sampai tak memerlukan pinjaman pelajaran (masa tu belum ada PTPTN) zakat pun Tipah tak dapat. (ungkit sampai sekarang weeh). Dalam letih tu Angah dan Yus still maintain macam takde ape-ape pun. Aku aje yang over zealous buat kerja. Tak apelah bukan selalu.

Kami bertuah kerana abah dapat kebun atas bukit, selain angin yang sepoi-sepoi bahasa, kebun atas bukit juga dapat memaksimakan pendapatan berbanding kebun yang melibatkan tanah berlembah. Kadangkala air naik, dan the hardest part is masa kutip buah. Kenalah ditakdirkan buat tu bergolek masuk lembah, tak larat nak mikulnya, satu tandan mau 3 ke 4 kilo beratnya.
Akhirnya dalam 11.30 abah dah ajak balik. Orang mengantuk disorongkan bantal, apalagi kami yang baru sampai pukul 9 lebih cepat-cepat angkat punggung nak balik rumah. Padahal abah turun lagi cepat dari kami (lepas subuh dan 15 minit nak buat lempeng)
Apapun sehari sebelum tu kami dah enjoy kat gunung belumut, semua turun kecuali mak dan abah. Yang sebenarnya (yuna) kami rancang hujung tahun lepas nak pi Langkawi, tapi sebab budak budak masuk sekolah makan duit banyak akhirnya picnic kat gunung berlumut aje. Semua pergi, inilah pertama kali si Rifki merasa mandi air terjun. Dibawa sekali pelampung batman yang beli kat PD
Kelihatan dalam gambar si Rifqi bergaya dengan pelampung sambil dilayan oleh Maksu Mira (dalam pelampung tayar) dan Makcik lily.
OK marking the day of fun and adventure, here is the best pic from anak cucu kiman at gunung belumut (25/12/2009) from left to right. edo, maksu lily, ajeem, mak uda paejot, amir, ummi, ripfeki, maksu natasya amira, aus, azira and makngah otot.

Post: Surely those unforgettable moment are countless, but has been recorded thru the image and of course it remained in our memory. may be next year will be more greater than this..ta daaa.

Aburazeen

2 comments:

ijad said...

cantik foto

abu razeen said...

Thanx, so HTC TytanII 3.0MP is not bad at all